woensdag 3 juli 2013

Zager & Evans...

  Door Tjalling van den Bosch

Zegt de aanhef u (nog) iets (?), ook niet als ik verder ga (zing) met 'in the year twentyfivetwentyfive . . . ' ? Wel, het zangduo Zager & Evans had in 1969 (ten tijde van de eerste bemande maanlanding !) een hit met het lied 'in the year 2525' (zo is het misschien beter leesbaar).

Het Rock-Pop-duo uit Lincoln, Nebraska (U.S.A.) was (zoals de Amerikanen
het zo fraai plegen te zeggen) een 'one hit wonder', ondanks verwoede pogingen zouden zij nimmer meer een nummer één hit scoren, ze kwamen zelfs niet eens in de buurt.
De tekst van het lied waarschuwt dat: de mensheid vernietigd wordt door
zijn eigen vernieuwingsdrang.

Men voorziet, in het jaar 2525, dan ook geen leven meer op aarde ! "Dus dan kan men ook niet meer dammen", bedenkt uw penneleur zich na het lezen van het bovenstaande.
"Gezien de vernieuwingsdrang van de huidige (dam-)besturen zou het dammen  wel eens eerder ten onder kunnen gaan (!)" is een verdere hersenspinsel van schrijver dezes.
Weet u wat we gaan doen (?), we stappen in een tijdscapsule en komen uit in het jaar 2025.Laten we eens kijken hoe het dammen er thans (anno 2025) voorstaat, we duiken meteen de pers in:
 
 Uit de Telegraaf van 16 mei 2025:
Match om het wereldkampioenschap dammen

De match tussen voormalig sjoel-topper Jan van Gesteren uit Nederland
en wereldkampioen flipperen Joël Dudage uit Venezuela is met overmacht
gewonnen door onze landgenoot. De match, over 7 rondes, werd afgelopen dinsdag afgewerkt en doordat de man uit Zuid-Amerika tot 4 maal toe een onreglementaire zet deed, greep van Gesteren de hoogste eer in het dammen.

Organisator Otto Hasken was zeer te spreken over het beperkt aantal speeldagen. "Dit werkt enorm mee om de kosten te drukken" meldt hij op de site, "op deze manier hoeft de organisatie slechts één overnachting voor zijn rekening te nemen, wel nog met ontbijt, maar het avondeten komt niet meer voor onze rekening, want dan is het toernooi al afgelopen".
Als de reguliere partij ( 2 minuten + 2 seconden per zet ) in remise eindigt, wordt er een beslissing geforceerd via het bekende 'do or die'-principe. Dit behelst dat de spelers elk 1 minuut op de klok krijgen en dat hij die het eerst door de klok´ gaat verliest. Ook sponsors zijn, volgens de organisator, zeer ingenomen met de beperkte duur van het wereldkampioenschap,  "Door de opbouw in de pers, voorafgaand aan dit toernooi, en het enorm in de belangstelling staan op de wedstrijddag zelf, zijn de sponsoren zeer tevreden"laat Hasken verder weten. De kritiek dat dammen thans een 'actie-reactie'-sport is geworden wordt door de organisator afgedaan met "je moet wel met de tijd meegaan en mensen vinden het neurotische gedrag van de spelers gedurende de tijdnood-fase prachtig, de fratsen die een Schwartzman vroeger ten toon spreidde als hij in tijdnood kwam is kinderspel vergeleken met de oncontroleerbare/spastische trekken van de huidige topspelers".
 
 Uit de Gelderlander van 27 maart 2025
Nationale clubcompetitie

In de nationale clubcompetitie, van de K.N.D.B., heeft Huissen voor de 8ste
achtereenvolgende maal de nationale titel voor club-6-tallen voor zich opgeëist. In vroegertijd duurde één speelronde soms de hele dag, maar daar heeft het bondsbestuur, in fases, een stokje voor gestoken.Thans vangen de wedstrijden aan om half drie (14.30 uur) en duurt een partij vanwege de nieuwe tijd/zetten-verhouding (10 minuten + 1 minuut per zet) gemiddeld één uur. "Een voetbalwedstrijd duurt aanzienlijk langer" zegt Ronaldo Janssen die thans de functie van voorzitter van de K.N.D.B. bekleedt. "Er waren mensen die het vervelend vonden dat ze de hele zaterdag kwijt waren aan het dammen" meldt de preases verder, "thans kan men in de meeste gevallen de lunch nog thuis meemaken en is men ruimschoots voor het avondeten weer bij moeder de vrouw". De kritiek dat het dammen geen denksport meer is doet de voorzitter af met: "je moet met de tijd meegaan". De neerwaartse spiraal wat betreft het ledenaantal heeft de K.N.D.B. weten te ondervangen door de leden te verplichten om (minimaal) van 6 verschillende clubs lid te zijn.Tot slot wil de voorzitter van de K.N.D.B. het volgende nog even kwijt: "Het is nog niet zo heel lang geleden dat er de nodige commotie ontstond over het noteren via i-pad of tablet, dat hebben we creatief opgelost door het noteren van partijen af te schaffen".
 
 Anno 2013:
AAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHH . . .
 
OPROEP !!: 
Het dammen zoekt, met spoed, iemand die in staat is onze edele DENKsport te redden . . .
 
Om de idioterie compleet te maken:
 
 
Dit is een probleem van de Franse 'maitre problémiste' Maurice Nicolas.
Natuurlijk: wit speelt en wit, maar . . .  er zijn 5 (!) oplossingen.
Ik geef u alleen de 5 kernslagen:
a. 45x5
b. 45x1
c. 43x1
d. 33x4
e. 21x5
 

Laat u zich maar door het prachtige speurwerk vervoeren . . .
 
 
 
 
 
 


 















 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten