dinsdag 24 december 2013

Groot Dictee der Nederlandse Taal...

Door Tjalling van den Bosch

Het "Groot Dictee der Nederlandse Taal" is een wedstrijd in het correct spellen van de Nederlandse taal, die jaarlijks op de derde woensdag van december (of de laatste woensdag voor Kerstmis) wordt gehouden. Dit jaar (2013) werd het dictee geschreven door Kees van Kooten en gewonnen door de Vlaming Dirk Bosmans; hij maakte maar liefst 13 fouten (!?!), een (negatief) record. Deze uitslag (7 spelfouten en 6 taalfouten) toont eens te meer aan dat onze taal veel te moeilijk is, een taalspecialist die in 8 zinnen 13 fouten maakt !?! Je zou kunnen zeggen dat deze overwinning gelijkenis vertoont met een World Cup zege, waarin de finale wordt beslist door een 2 om 3.
Voor(één)malig Nederlands kampioen dammen Pieter Bergsma pleitte voor een flexibelere manier van omgaan met onze taal (zie het artikel over Bergsma op dit blog van juni 2012); onze voorzitter(van DamClub Huizum) Anton Schotanus strijdt voor een correcte manier hiervan (zie het artikel Taal op dit blog van juli 2012). Bergsma, zijn leven lang verbonden als leraar op een basisschool, vond dat het lesgeven van de Nederlandse taal iets weg had van een hond een kunstje leren. "Als je het maar vaak genoeg herhaalt dan doen ze het uiteindelijk weleens goed".  Als je mnseen (op sfchirt) ites duidijlek wilt maekn dan is de jusite spelling mischsien neit noodzeaklijk, maar, zoals Kees van Kooten aangaf, is het verkeerd gebruik hiervan vaak heel verwarrend. In het televisieprogramma De Wereld Draait Door kwam de schrijver met het de volgende krantenkop aanzetten: Van slavernij verdacht Brits echtpaar op borgtocht vrij.  Van Kooten legt uit: "Die mensen zijn al slaven. Ze zijn geketend. Ze hebben nooit iets verdiend. Ze mogen even eruit en dan moeten ze nog betalen ook". 
Schrijver dezes wil de heer Van Kooten echter nog wel even op de vingers tikken, want het Brits echtpaar wordt ervan verdacht  slaven te zijn, je bent pas schuldig als de rechter je veroordeeld heeft . . . 
Het bovenstaande vloeide uw penneleur zomaar 'uit de pen'; heeft het iets met dammen van doen?
Natuurlijk, want dammen is net als onze taal veel te moeilijk. Tijdens het correct spellen van de Nederlandse taal worden veel fouten gemaakt en fouten zijn in het damspel noodzakelijk, want anders kun je geen partij winnen . . . 
 
Dit standje kwam schrijver dezes tegen op Toernooibase;
 
Dit is een fragment uit de 5de ronde van de provinciale (Friese) clubcompetitie (seizoen 2013/2014) Oerterp 1 - de Oldehove 1.
De witte schijven werden bediend door Dennie van Dijk en de zwarte door René Wijpkema (een aardige Grunniger met iets wat veel van zijn provinciegenoten niet hebben; bravoure, maar dit geheel terzijde natuurlijk). In de bovenstaande stand kwam wit met 33-28 op de proppen en toen leefde Wijpkema zich even helemaal uit;  (24-29)  28x19  (18-23)  19x28  (30-35)  34x23  (35x31)  26x37  en nu (oh heerlijk) het winnende (12-18) . . .
 
Een tweede fragment dat ik even voor het voetlicht wil brengen komt uit de 7de ronde van nationale clubcompetitie (seizoen 2013/2014); Huizum 1 - Ons Genoegen Drachten 1. 
 
De twee spelers kennen elkaar al vanaf hun juniorentijd, 35 jaar geleden. Sietse Nagel (wit) en Henk Jonker reisden via Leningrad naar dit fragment. Wit voelde weinig voor 35-30 en 29-23 en ja dan moet je op zoek naar iets anders (?!), maar is er wel een andere optie, o ja, dat wordt dus 47-41 want alle andere zetten zijn verhinderd door lichte combinaties. Jonker had de stand even beter doorgrond en kwam nu met: (22-28 !)  33x11  (24x33)  en wat wit nu ook doet, hij krijgt altijd een dam om de oren. Voor het vervolg verwijs ik u graag naar Toernooibase.
 
Beste lezers en lezeressen, de kerst staat voor de deur (nou dan moeten we maar achterom, lol) en daarom brengt schrijver dezes u een wens in die andere landstaal . . .
 
Noflike kryst . . .    


           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten