maandag 30 december 2013

Silvester

Door Tjalling van den Bosch

Oudejaarsavond (ook wel; Silvester of Silvesteravond, vernoemd naar de heilige paus Silvester) wordt jaarlijks gevierd op de laatste dag van het jaar, 31 december, en samen met de daarop volgende (nieuwjaars-) dag oud en nieuw genoemd. De 'kop' van dit epistel doet uw penneleur altijd denken aan Sibbele Silvester Reekers, geboren op oudjaarsdag 1933 en overleden op 22 juni 2012. Reekers was naast een fervent dammer ook de drijvende kracht achter damclub Eensgezindheid Woudsend.

Hij regelde de onderlinge competitie, was jeugdleider, zat natuurlijk in het bestuur en was jarenlang organisator van het jaarlijkse damtoernooi in zijn woonplaats. Het toernooi wordt (nog steeds) gehouden op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar (in 2014 dus op  4 januari). Het evenement heet sinds 2013 dan ook volkomen terecht het; Sibbele Reekers toernooi. 

Decennialang heeft Reekers getracht om zich via de kwart- en halve finales te plaatsen voor de finale van het Fries Kampioenschap, uiteindelijk lukte het hem in 2005. Net op tijd want het seizoen erna zou het Zwitsers systeem zijn intrede doen in dit kampioenschap en om die reden bedankte Reekers voor de eer. Hij vond het geen pas hebben, dat men in de strijd om de (hoogste) Friese titel,  geen volledig 'rond-systeem' ('round robin') meer hanteerde. Vrijwel alle Friese topspelers waren het met hem eens en volgden, in de jaren erna, zijn voorbeeld.

Gedachten in flarden . . .

De laatste dagen van het oude jaar zijn voor schrijver dezes ook een periode om 'terug te kijken', het afgelopen jaar nog eens, al mijmerend, door te nemen.
 
1. Nationale clubcompetitie (sinds de verandering naar 80'+1');

"het ontbreken van het 5de speeluur zorgt ervoor dat de echte reden voor een teamwedstrijd is verdwenen . . . "
"voorheen was het na 4 uur altijd prachtig; hoe is de tussenstand (?), wie moet voor de winst gaan (?), wie moet alleen maar voor de remise gaan (?), opdrachten doorseinen naar zij die nog spelen (!), etc. . . ."
"je hoeft nu ook niet meer als één team in één zaal te zitten, het is nu gewoon 10 x een individuele wedstrijd cq. uitslag, welke je na afloop bij elkaar optelt . . ."
"tactisch gezien is er niets meer aan . . ."
"niet meer beslissingen, gewonnen eindspelen worden verprutst door gebrek aan tijd, remises worden gemist vanwege datzelfde euvel . . . "
"dammers geven er de brui aan, en waarschijnlijk komend seizoen nog meer . . ."
"meer reistijd dan bedenktijd . . ."
"het beetje publiek dat bij onze thuiswedstrijden kwam kijken blijft thans weg, voorheen kwam men rond de klok van half 4, om dan de tijdnood en (na 4 uur) de beslissing mee te maken . . ."
"maar je bent toch niet verplicht om aan de nationale clubcompetitie mee te doen ?"
"dat is ook zo (en wordt overwogen), maar we hebben wel een heel leuk team . . ."

2. World Cup, oftewel 'heel snel dammen';

"laatst las ik ergens; 'dammen zonder nadenken' . . ."
"er worden grote fouten (zie Toernooibase) gemaakt door de grootmeesters . . ."
"1500+-spelers worden niet meer dan (goede) 1000-spelers . . ."
"topdammers moeten ons (liefhebbers) toch de weg wijzen ?"
"handigheid wordt belangrijker dan (dam-)kunde . . ."
"een World Cup (Wageningen) wordt beslist door een '2 om 3' (door de nummers 1 en 3 van de wereld ) . . ."
"spelers moeten oefenen op het zowel rechts- als linkshandig spelen, anders verlies je kostbare seconden (WAAR GAAT HET NOG OVER ?!?) . . ."
"misschien moeten we het niet meer 'World Cup dammen' noemen (?) . . ."
"misschien is 'World Cup toten' of 'World Cup flimmen' een betere naam . . ."

Was er dan niets positiefs in 2013 ? 

Welzeker, voor mij persoonlijk (ik zat er vlak bij) was dit onder andere de partij tussen Harry Kolk (wit) en Aleksej Domchev tijdens de 6de ronde (op de 11de van de 11de) van de Portugal Open;

Kolk had tot dusver als een grootmeester (of moet ik zeggen; als een Grand Maître) de Litouwse 'superster' bestreden. Domchev vertrouwde zijn stelling (voorafgaand aan de stand van de diagram) schijnbaar niet meer en daarom vluchtte hij in deze situatie, met wederzijdse dam. Kolk speelde hier ('op het eerste gezicht' niet onlogisch) 31.  42-38 en na (18-22) forceerde hij de remise via; 36-31, 48-42 en 30-25. Maar (Oh Schmerz, 'op het tweede gezicht') hij had dezelfde forcing één zet eerder ook uit kunnen halen en dan de Litouwer op een zeldzame nederlaag kunnen trakteren;  31.  42-37 !  (46x whatever)  36-31  (26x37)  48-42  37x48)  30-25  (48x30)  25x4 !! 

Voorts vind ik dat een (partij-)probleem van onze blogmaster nog wel eens volop in de schijnwerpers mag staan;

Wit speelt en wint . . .
Dit probleem is voor schrijver dezes een absoluut hoogtepunt van het afgelopen jaar. De damborden werden in huiselijke kring weer te voorschijn getoverd, en zelfs in de hoogste kringen (eigenlijk kunnen we wel stellen: zelfs in de hoogste kring) werd met bewondering over deze creatie gesproken !
De oplossing vindt u in een eerder artikel op dit blog: juni 2013 -100ste Huizumer Highlight!-.

Er zijn natuurlijk veel meer fraaie partijen en problemen die het afgelopen jaar het daglicht voor het eerst hebben aanschouwd. Laten we het oudjaar afsluiten met een oudje (Pierre Ghestem);

Zwart is hier aan zet en komt (9-14) . . . Laten we proberen de stelling te doorgronden; wit heeft een fraaie aanvalsstand opgebouwd, schijf 45 hangt er wat 'bij', maar dat is misschien ook wel een lekker 'slot op de deur' en anders is het wel een, indien noodzakelijk, goede '(wacht-)zettenleverancier' . . . Is de stand winnend voor wit ?
Ewel, de schijfwinst via 26-21  (17x26)  23-19  (14x23)  28x17  is in ieder geval niet goed, zwart kan dan namelijk repliceren met (18-23)  29x18  (20x40)  45x34  (7-12)  18x7  (2x42)  38x47.
Alhoewel zwart nu een pionnetje meer heeft lijkt de stand mij houdbaar (remise) voor wit.

Nee, de winst in de bovenstaande diagram komt na (9-14) van;  23-19  (14x23)  28x8  (2x13 of ?) 
34-30  (25x23)  33-28  (20x29)  28x8  (12x3)  en  27-22
Het laatste goede damnieuws van dit jaar komt van de burelen van de Volkskrant, zij hebben iets gedaan waar veel beleidsmakers een voorbeeld aan kunnen nemen, gewoon zeggen; "sorry, we hebben het verkeerd gezien, we draaien het terug" . . .

Een prettige jaarwisseling allemaal . . .

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten