maandag 7 april 2014

It Houtjse flugskowe INTERNATIONAAL

Door Rein van der Pal

Organisator Tjalling van den Bosch
De afgelopen weken stond Heerenveen bol van de sportieve evenementen. Denk hierbij aan de finale van de world cup schaatsen, het wk-allround, de huldiging van de medaillewinnaars van de Olympische Spelen, het afscheid van de TVM-ploeg en de persconferentie van Sven Kramer, waarin hij de breuk met  coach Gerard Kemkers bekend maakte. Last but not least in dit rijtje moet ‘It Houtjse flugskowe INTERNATIONAAL’ worden genoemd. Dit toernooi  (29 maart) werd alweer voor de tweede keer gehouden en lijkt een vaste plaats op de internationale damkalender te hebben veroverd.

Deelnemersveld
Organisator Tjalling van den Bosch,  was er wederom in geslaagd een interessant deelnemersveld achter de borden te krijgen. Zo zorgde de in Engeland geboren Wim Martin -in het dagelijks leven een hoge post bekledend op Justitie vlak achter staatssecretaris Fred Teeven- voor het internationale tintje. Salou-organisator Peter Pippel ondernam de reis vanuit het zuid-hollandse Gouderak om acte de presence te geven. De hoogste kilometervergoeding moest worden uitgekeerd aan Martijn van Gortel die in Zuid Limburg woont en een afstand  van 300 kilometer aflegde. Evenmin ontbrak een legertje dammers uit Leeuwarden onder aanvoering van Jan Terpstra. De vaste seizoenkaarthouder van Cambuur  greep  dit evenement aan als voorbereiding op de toernooien van Polen, Wageningen en Wallonië. Ook plaatselijke cracks als Aize Palntinga en Tjipke Smedinga ontbraken niet, al arriveerde laatstgenoemde iets later dan de organisatie graag had gezien. Het leverde hem de telaatkomersprijs op, welke een ere plekje kreeg in zijn goed gevulde prijzenkast.


Reinout Sloot benutte de tijd tussen de partijen om
Er werd gespeeld op degelijke mechanische uurwerken
verschillende speciale biertjes uit te proberen.  Zo liet hij zich de Westmalle Dubbel 7% en de Brugse Zotte’(6%) goed smaken.  De ‘Texels  Skuimkoppe’ was evenwel zijn favoriete biertje. De naam refereert aan het "skuum" (schuim) op het zeewater, dat door een volle witte bierkraag wordt verbeeld. Het is  een Nederlands speciaal bier  gebrouwen door de Texelse Bierbrouwerij. Dit als 
donker witbier bekend staande gerstenat heeft een alcoholpercentage van 6%. Na afloop van de laatste ronde  liet Reinout de nazit aan zich voorbij gaan, om ’s avonds  op tijd aan te kunnen schuiven bij een bierproeverij (lentebokbiertjes) in café De Markies in Leeuwarden.

Prijsuitreiking
Hoofdarbiter Tjalling van den Bosch deelde in zijn slotwoord mee dat het toernooi zonder noemenswaardige incidenten was verlopen. Het heerlijke lentezonnetje de goede sfeer en de perfecte organisatie zal hierop van invloed zijn geweest. De alternatieve puntentelling (Uber Schweiss Syssteem) kostte nog wel de nodige hoofdbrekens. Martijn van Gortel scoorde veel punten met zijn ‘experimentele partijopzet’, maar een gebrek aan deugdelijkheid brak hem in de laatste ronde op. Als schaatsliefhebber had Hidde Risselada meer oog voor de historische schaatsattributen in café ‘It Houtje’ dan voor de stand op het bord en wellicht heeft dit hem een podiumplaats gekost. 
Winnaar Jilles van Kesteren

De hoofdprijs ging naar Aize Plantinga, die hoog scoorde met de behaalde punten, maar dit kwam (naar eigen zeggen) vooral vanwege een grote dosis geluk (“ik heb veel gezwijnd” ) zo sprak hij en ja dat levert weer aftrekpunten op. Het toernooi werd gewonnen door Jilles van Kesteren die daardoor de grootste triomf uit zijn carrière-tot-nu-toe- behaalde. Een hevig geëmotioneerde van Kesteren liet weten dat de “beker met de grote oren” een mooi plekje zou krijgen op zijn kantoor.

Publiciteit
Doordat het evenement deels in de openlucht plaatsvond kon het langslopende publiek de partijen goed volgen. Sommigen bleven staan om maar niets van het spektakel op de borden te hoeven missen.  Een aantal niet-dammers nam plaats achter de borden om zelf een partijtje te spelen. Die beide laatste factoren zijn voor de organisatie belangrijke voorwaarden om het toernooi geslaagd te kunnen noemen.
Tijdens het afsluitende etentje bij restaurant ‘de Buurman’, werden de plannen voor een volgend jaar alweer gesmeed.

Topproblemist Tjipke Smedinga schudde twee partijprobleempjes uit zijn mouw. Voor beide standen geldt wit speelt en wint.

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten