dinsdag 23 september 2014

W.K. tweekamp...

Door Tjalling van den Bosch
 
In november aanstaande wordt de tweekamp om de wereldtitel schaken (2014) verspeeld in Sotsji (in het Engels Sochi) tussen regerend kampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen en de uitdager Viswanathan Anand uit India. Wat heeft dit nu weer met dammen te maken . . .? 

Nadat Magnus Carlsen in april 2013 het kandidatentoernooi in Londen (stad met de meeste miljonairs) had gewonnen, mocht hij de wereldkampioen Viswanathan Anand uitdagen. De match vond plaats in november 2013, in het mondaine Chennai (Madras, India). De beide combattanten eisten het ouderwetse speeltempo van 40 zetten in 2½ uur; ook wilden Anand en Carlsen dat er na elke 2 rondes een rustdag zouvolgen. De stem van de beide schakers wogen schijnbaar zwaar, want alle eisen werden door de organisatie ingewilligd. De organisatoren vreesden echter het ergste en voerden snelschaken in, mocht de tweekamp na 10 rondes in een gelijkspel eindigen. Zover kwam het niet, want beide spelers 'gingen ervoor'; niks geen bloedeloze remises, maar vaak titanengevechten, die pas eindigden als het ook echt remise was. De Noorse jongeling was oppermachtig, hij won met 6½-3½ (3 overwinningen en 7 remises); het leverde hem tevens 1.100.000,-- euro op. De (toen) 22-jarige Magnus Carlsen was hiermee de op één jongste wereldkampioen schaken ooit; alleen Gary Kasparov was een paar maanden jonger, toen hij zich (in 1985) liet kronen tot 's werelds beste schaker.

Carlsen had de jongste ooit kunnen zijn wanneer hij in 2008 ook aan het kandidatentoernooi had meegedaan, iets waar hij recht op had, gezien zijn 1ste plaats op de wereldranglijst. Hij weigerde dit echter, omdat de internationale schaakbond had besloten om het speeltempo (in dat toernooi) aanzienlijk te versnellen en aan 'schaken zonder denkenheeft het Noorse wonderkind een gloeiende hekel. Voor het kandidatentoernooi van 2013 had men het speeltempo weer teruggedraaid, dus deed Magnus toen wel mee, met als gevolg dat hij zich (een half jaar later) in Chennai liet kronen tot 's werelds beste schaker.

In het voorjaar van 2014 werd in het Russische Chanty-Mansiejsk opnieuw een  kandidatentoernooi afgewerkt; ditmaal won Anand, inclusief 95.000 euro voor de eindoverwinning. Hierdoor mag de Indiër nu Carlsen uitdagen; de match vindt dus plaats in de Russische badplaats Sotsji, dat wij Nederlanders natuurlijk nog kennen als de meest succesvolle Olympische winterspelen ooit (voor Nederland dan). 
Deze badplaats (ook wel Russische rivièra genoemd) vormt dus in november 
aanstaande het toneel voor de strijd om de hoogste schaak-eer.
 
Wat dit allemaal met dammen van doen heeft?   ALLES . . .!
 
Opmerkelijk . . .
 
Het onderstaande bericht las ik op de teletekst van Omrop Fryslân (ik heb het maar even voor u vertaald): De kaatsclub van Dronrijp heeft er in één keer 30 nieuwe leden bij gekregen. Dat is opmerkelijk, vindt ook de kaatsbond (K.N.K.B.), in een sport die in een negatieve spiraal zit. Volgens de Dronrijper kaatsclub komt dit door het succes van het schoolkaatsen. Zij hebben er meer tijd in gestoken en gezorgd dat de tijden (om te kaatsen) aansluiten op de tijden van de buitenschoolse opvang.
 
Wat dit allemaal met dammen van doen heeft . . . ?   Zucht . . .
 
 Diagrammen . . .
 
Dan maar de diagrammen in; in het epistel over 'onze onderlinge 2014/2105' (augustus jl.) liet ik u de volgende diagram zien.
 
Wit is aan zet en de vraag luidde: maakt het verschil hoe wit slaat?
We kregen veel reacties; velen zagen geen verschil. "In beide gevallen is het winst voor wit" was dan de conclusie! Neen, 49x9 is inderdaad winst, maar 48x8 is remise! Zoekt (nogmaals) en gij zult vinden . . .

Of u de oplossing van het tweede diagram kunt vinden (hoe gij ook zoekt) valt te betwijfelen, het komt dan ook uit het oeuvre van niemand minder dan Frans Hermelink!
 
Zwart heeft net (18-23) gespeeld en de opgave is simpel: Wit speelt en wint. 47-41  (23x32)  35-30  (24x35)  34-30  (35x24)  26-21  (17x48)  36-31  (27x47)  38x16 (47x29)  39-34  (48x30)  25x5  voilá . . .
 
Dammen is meer dan mooi, houden zo . . .
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten