zondag 19 april 2015

8''...

Door Tjalling van den Bosch

Het " symbool staat binnen de internationale sportwereld voor seconden, dus geeft de aanhef 8 seconden aan (het ' symbool staat voor minuten).

De aanhef betekent voor veel sportliefhebbers (met name de wielrenfanaten) maar één ding: De Tour van 1989. Deze Tour de France begon op een vreemde manier; de winnaar van 1988 (de Spanjaard Pedro Delgado) mocht als laatste starten in de proloog (op 1 juli in Luxemburg).  Echter. . .hij verscheen bijna 3' te laat aan de startstreep en verloor daarmee stante pede de kans op titelprolongatie! Het drieweekse fietsspektakel werd nu een tweestrijd tussen de wat stuurse, intellectuele Fransman Laurent Fignon en de goedlachse, joviale Amerikaan Greg Lemond.

Na de voorlaatste etappe had de Fransman de gele trui stevig om zijn schouders met een voorsprong van 50" op de Amerikaan; de laatste etappe (op zondag 23 juli, van Versailles naar Parijs) was een 'korte' tijdrit van 24,5 kilometer. In de 'lange' tijdrit van 6 juli (Dinard-Rennes) had Fignon ruim 50" moeten toegeven op Lemond, maar niemand (nou ja met uitzondering van de vrouw van Lemonds ploegleider de Cauwer) twijfelde eraan dat de Fransman winnaar zou worden van de Tour van 1989. Fignon twijfelde al helemaal niet, hij wilde niet starten met een aerodynamische helm op; hij wilde zijn blonde manen laten dansen in de zon.

Lemond zou geen Amerikaan zijn als hij zich nu al zou overgeven. Tijdens de 'lange' tijdrit was het Lemond opgevallen dat zijn  landgenoot Ron Kieffel een 'ossekopstuur' had gebruikt, welke voor het eerst op topniveau werd geïntroduceerd  (enkele maanden eerder) door Italiaan Francesco Mooser tijdens zijn (geslaagde) aanval op het werelduurrecord van de Belg Eddie Merckx. Voor de laatste etappe liet Lemond dit novum op zijn fiets plaatsen; je weet maar nooit (voor de duidelijkheid, Lemond had dit stuur niet gebruikt tijdens de 'lange' tijdrit!). Ook zette Lemond een aerodynamische helm op.

Afijn, de Amerikaan startte, 2' later volgde de Fransman; na 18 kilometer kreeg Fignon door dat de Lemond ruim 40" had goedgemaakt. Toen de Amerikaan over de finish kwam was het wachten op de geletruidrager; deze liet 2' en 58" op zich wachten. Kortom Greg Lemond won de Tour de France van 1989 gewonnen met een verschil van 8".

Draughts please . . .

Het bovenstaande kwam afgelopen zaterdag ter sprake tijdens de slotetappe van het N.K. dammen Algemeen te Emmeloord. Dit toernooi mondde uit in een tweestrijd tussen de soms wat stuurs kijkende, intellectuele Alexander Baljakin en de goedlachse, joviale Roel Boomstra.

Vrij vlot na de proloog trok Baljakin de gele trui stevig om zijn schouders, op afstand gevolgd door Boomstra.
Echter Boomstra zou geen Drent zijn om zich neer te leggen bij de suprematie van de voormalige Witrus (en titelverdediger). Na de voorlaatste ronde was de voorsprong van Baljakin geslonken tot 1 enkel punt, of beter gezegd tot minder dan 1 punt! Boomstra had namelijk 2 zogenaamde plusremises en Baljakin nul; de laatste wist wat hem te doen stond, winnen van Auke Scholma. Nu kon Baljakin bogen op een grote plusscore tegen Baflo Bill, terwijl Boomstra het moest opnemen tegen de uitstekend debuterende Maarten Linssen (tevens ploeggenoot van Baljakin!), die op dat moment keurig op zijn gemiddelde stond. Nadat Baljakin een goede voortzetting had gemist werd zijn partij op een puntendeling afgesloten (na 40,5 zetten en in een 7 om 7); waarschijnlijk had Baljakin voldoende vertrouwen in het eindspel van zijn clubgenoot!

Boomstra damde echter 'de klinkers uit de straat' en versloeg in een 'dun standje' Linssen en daardoor ging de (niet aanwezige) krans naar de Drent.Toch geeft het uw penneleur een wat onbevredigend gevoel, winnen door 'plusjes', niets ten nadele van de winnaar, maar wat zou het prachtig zijn geweest om, net als 50 jaar geleden (!?!), een barrage te spelen tussen deze twee grootmeesters.

Kortom het verdict van Emmeloord luidt: 1. Roel Boomstra voor 2. Alexander Baljakin, beide scoorden 15 punten uit 11 partijen. Op de derde plaats (ook al vanwege die vermaledijde 'plusjes') eindigde Auke Scholma met 12 uit 11. Door dit resultaat plaatst Baljakin zich voor het komende wereldkampioenschap; iets dat hij reeds had bereikt voor de laatste ronde. Misschien zal Alexander zich nog weleens 'achter de oren krabben', want had hij niet . . .

Onderstaand filmpje is gemaakt door Hans Jonker.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten