woensdag 15 april 2015

Flugskowe

Door Rein van der Pal

Organisator, wedstrijdleider en deelnemer
Op zaterdag 4 april werd de derde editie van “it Houtsje flugskowe damjenynternasjionaal” gehouden. Plaats van handeling was sportcafé ’t Houtsje in het centrum van Heerenveen. De initiator van dit toernooi, Tjalling van den Bosch had meerdere petten op; hij was wedstrijdleider, speler, verrichtte de opening en de sluiting.
Het deelnemersveld dat achter de borden verscheen mocht er zijn. Borden zeg ik, maar het waren geen gewone borden waarop werd gespeeld. De strijd op de honderd velden werd uitgevochten op oude damborden die zijn aangetroffen tijdens opgravingen. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de hang naar het verleden van de toernooidirecteur die door alle ‘vernieuwingen’ die de laatste tijd zijn doorgevoerd, de damsport langzaam ziet af brokkelen.

IJsbrand Haven was verguld met zijn uitnodiging. De voorzitter van de Stichting Aan Zet combineerde het nuttige met het aangename en kon zo mooi een beetje reclame maken voor het NK dammen in Emmeloord dat momenteel in volle gang is.
Haven werd in 1969 verrassend jeugdkampioen van Nederland. Volgens goed gebruik in die tijd stroomde de jeugdkampioen van Nederland automatisch door naar het seniorenkampioenschap. Juist in 1969 werd die regel door toedoen van Piet Roozenburg geschrapt. Wel werden zowel de junioren- als de seniorenkampioen (Ton Sijbrands) uitgenodigd voor het televisie programma ‘Voor de vuist weg’ van Willem Duys om een demonstratiepartij te spelen. IJsbrand heeft nooit bijzondere studie gemaakt van het spel. Hij beschikt over een gezonde doses talent, kan bijzonder sterk voor de dag komen en is in staat schade (Oudshoorn) aan te richten.

De bekende journalist Albert van Keimpema arriveerde iets later in de speelzaal dan de organisatie graag had gezien. Hierdoor miste hij bijna de door topproblemist Tjipke Smedinga gedemonstreerde compositie, maar zijn deelname kwam niet in gevaar.
Damclub Huizum was vertegenwoordigt door Anne Piet Kooistra, Reinout Sloot, Rein van der Pal en Gerrit Reitsma. Laatstgenoemde had voor alle deelnemers een doos eieren meegebracht. Het was tenslotte Pasen. Wim Martin, geboren in Engeland, zorgde voor het internationale tintje. Zijn bijzondere optreden werd beloond met een hele kip.

Bijzonder was ook de aanwezigheid van drievoudig kampioen Fries dammen Marten Walinga. Nog maar nauwelijks bekomen van alle beslommeringen die de organisatie van het prachtige toernooi in Franeker met zich meebracht, zat hij een week later in Heerenveen alweer achter het bord. De meegebrachte boeken over het ‘Frysk Spul’ werden goed bekeken. Walinga zou het van harte toejuichen wanneer meer dammers naast het internationale spel het Fries dammen zouden beoefenen.

De enige dame in het gezelschap was Ester van Muijen van Damclub Wageningen, die vorige maand nog deelnam aan het NK dames in Zoutelande. Ook zij kon niet voorkomen dat Rik Keurentjes er met de eerste prijs vandoor ging. Deze oud deelnemer aan het jeugdwereldkampioenschap speelde een degelijk toernooi en had van alle deelnemers de sterkste focus.
De prijs voor de mooiste combinatie ging naar Albert van Keimpema. In stemmig zwart met bijpassende schoenen en oog voor detail was hij veruit het best gekleed, aldus de beoordelingscommissie bestaande Loes Martin.


Tussen de bedrijven door was er genoeg tijd om oude herinneringen op te halen en de laatste nieuwtjes uit de damwereld uit te wisselen. Ontspannen dammen in een gemoedelijke sfeer met een biertje erbij. Meer is niet nodig voor een geslaagd toernooi. Misschien hoort u volgend jaar ook tot de gelukkigen bij wie een brief – de uitnodigingen worden via de posterijen der TNT verstuurd-  op de mat valt. Trouwe lezers van de Huizumer Highlights maken de meer kans.

De auteur van dit eindspelletje is Swami Nikhilinanda. 
Onder het motto de mooiste zet is meestal de beste speelt wit 1.50-44!! 
En nu drie variantjes:
1..39x48 2.44-40 48x30 3.40-35 30-48 5.45-34 W+
2..39x30 2.43-39 30x48 3.29-24 19x30 4.44-39 W+
3..39x50 2.29-23 19x28 3.43-39 50x33 4.34-30 W+




Geen opmerkingen:

Een reactie posten