woensdag 2 september 2015

Tsunami...

Door Tjalling van den Bosch
Tjalling van den Bosch; Heerhugowaard 2015


Het Heerhugowaard Open 2015 (tevens Open NK) was wederom één groot (dam-)spektakelstuk. Als je de locatie aan het Helena Nordheimland betrad kreeg je een tsunami van dammen over je heen.

Er was de (wederom) fraai aangeklede sporthal waar de partijen werden gespeeld; voorts was er in het naast gelegen gebouw een bar-gedeelte, met daarachter de analyseruimte met een zeer uitgebreide ('zo hoort het') boekenstand. Ook schotelden Ton Sijbrands en Kees Thijssen, vanuit dezelfde ruimte, het publiek (inclusief zij die thuis achter de computer zaten) prachtige analyses voor. Kortom, het dammen vierde hoogtij.

Dammen anno 2015 . . .

De Kroongroep (Concrex Masters) werd gewonnen door Alexander Georgiev en het 'Open-toernooi' door Alexey Chizhov. Opmerkelijk was het aantal overwinningen tijdens de (min of meer) reguliere partijen in de Kroongroep; slechts 3, op 45 partijen! Uw penneleur ging halverwege het toernooi zijn oor eens te luisteren leggen bij een drietal toppers uit de Kroongroep; "waarom toch zo weinig winstpartijen?" De antwoorden kwamen overeen; het was verstandiger om geen zware inspannende partijen spelen, het leek hen slimmer om fit aan de barrages te beginnen . . .
Dus waar de organisatie op een gekunstelde manier trachtte het één en ander aantrekkelijker te maken, werkte dit helaas averechts.

Eenzelfde antwoord gaf Alexey Chizhov, toen hem de vraag werd voorgelegd waarom zijn (min of meer) reguliere finalepartij tegen Kevin Machtelinck toch vrij eenvoudig in een puntendeling was geëindigd. "Waarom zal ik mij het mij moeilijk maken, ik pak de punten straks wel in de barrage". En zo was het ook; halverwege de sneldampartij (5'+3" per zet erbij) kon men het verschil duidelijk zien. Na zo'n 35 zetten (in een 11 om 11) had Chizhov nog 5' en 36" op de klok 'staan' (hij was dus begonnen met 5' en 03"!!), terwijl Machtelinck nog slechts 2' en 44" tot zijn beschikking had! Machtelinck had na afloop zelf het idee dat hij alleen maar zetten had gedaan en zeker niet 'lang' had zitten rekenen! Een moderne prijsdammer moet zowel links- als rechtshandig snel de zet kunnen uitvoeren én de klok indrukken!

In het onderstaande filmpje is dit prachtig in beeld gebracht; daar waar de van nature rechtshandige Chizhov, linkshandig 'speelt' is de linkshandige Machtelinck constant met zijn linkerhand bezig en verspeelt hij met het indrukken van de klok kostbare tijd . . . ! Ja, het topdammen anno 2015 vraagt veel behendigheid . . . Pas toen Chizhov een zeer voordelige stand op het bord had verkregen ging hij iets langer nadenken.



Het DZD (Dammen Zonder Denken), oftewel proberen om tot (grootmeesterlijke) winstpartijen te komen door de bedenktijd terug te schroeven, kan mij niet bekoren. Er waren meer damliefhebbers die er zo over dachten, want het aantal toeschouwers bij de diverse barrages was nou niet bepaald groot te noemen, ondanks de aanwezigheid van 164 dammers die deelnamen aan het 'Open NK'.
Voorstanders van het 'snellere dammen' vinden het vooruitstrevend ('product van deze tijd'!?!); persoonlijk vind ik dat men de tijd 100 jaar terugdraait. Uit het vorige week besproken boek van Jan Apeldoon (100 WK Dammen) kan men opmaken dat de topspelers rond 1900 in eenvoudige zetjes 'liepen', net als met het huidige DZD!

Ideetje . . .

Zou het misschien een idee zijn om volgend jaar de Kroongroep meer bedenktijd te geven(?), zodat topgrootmeesters hun dam(denksport)talenten maximaal kunnen exploreren (i.p.v. hun handelingssnelheid te testen). Ik zit te denken aan 40 zetten per 2 uur en daarna 20 zetten per uur (en geen barrages!); misschien dat er dan meer partijen in winst kunnen worden omgezet. Mijn inziens levert het in ieder geval meer hoogwaardige grootmeesterpartijen op; wat mij betreft kan een remisepartij ook prachtig zijn! Het blitz-dammen leidt in ieder geval niet tot mooie partijen. "Maar wat als er dan twee winnaars zijn?" Dan hebben we, net als bij het grootste schaaktoernooi ter wereld (Wijk aan Zee), twee winnaars! En niemand die zich daar om bekommert!

Ook is het misschien een idee om het 'Open-toernooi' gewoon ('Zwitsers') zijn gang te laten gaan en niet met één of andere onnatuurlijke finale aan te komen, waar maar weinig dammers (laat staan niet-dammers!) iets van snappen. Met het Zwitsers Systeem is er altijd al één winnaar. 

Overigens is het 'iets uit te proberen' helemaal niet erg, maar na decennialang in de weer te zijn geweest met sneldammen, blitz, plus- en min-remises en weet ik wat al niet meer, is het misschien wel eens tijd om iets 'de andere kant op' uit te proberen. Ruim 30 jaar versneld dammen heeft in ieder geval (volgens mij) bar weinig opgeleverd; het enige dat deze periode kenmerkt is het grote ledenverlies! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten