zondag 13 augustus 2017

Tivoli...

 Door Tjalling van den Bosch

In de negentiende eeuw stond de naam Tivoli garant voor het mondaine leven. Iedere zichzelf respecterende stad had wel een park, waterpartij (meertje) of theater, bioscoop of ander etablissement met die naam. Tivoli stond voor 'hét goede leven'; de naam is oorspronkelijk afgeleid van de Italiaanse stad met die naam (vlak bij Rome), waar het goed toeven schijnt te zijn. By the way; je zou tegenwoordig kunnen denken dat Tivoli juist komt van: 'I lov' it'.   

We laten de inleiding voor wat het is, want voor ons dammers (uit Huizum) was Zalen Tivoli, sinds het einde van de tweede wereldoorlog, de zeer vertrouwde en genoeglijke thuishaven. Zo lang ik mij kan herinneren was Arie van der Wal de uitbater (eigenaar) van het zalencentrum;

Zalen Tivoli
Arie was een man die de zaakjes goed voor elkaar had. 
Het eten en drinken was altijd tot in de puntjes verzorgd en Arie was ook een man  'met een mening' en dus was er vaak een stevige discussie mogelijk. Kortom, het was altijd gezellig in onze clublokaliteit! 

Grap . . . 

In maart van dit jaar (2017) kregen wij (dammers van Huizum) te horen dat Tivoli, per
1 april, verkocht was; ja leuk, maar daar trapten wij natuurlijk niet in! 
Het was ons wel bekend dat Van der Wal in het begin van deze eeuw zijn zalencentrum in de verkoop had gedaan; hij had toen de zes kruisjes volgemaakt en wilde wel gaan genieten van een ander leven, dan dat van de horeca. Maar gelukkig (voor de leden van damclub Huizum) sloeg al spoedig 'dé crisis' toe en vooral de horeca kreeg toen 'klappen'; Tivoli was dan ook moeilijk aan de man te brengen! We konden dan ook blijven genieten van Tivoli (aan de Huizumerlaan), zoals we dat de afgelopen zeventig jaar hadden gedaan! 

Damclub Huizum en Tivoli waren aan elkaar vergroeid en de eigenaar (Arie van der Wal) beschouwde de dammers als de zijne ("myn damclubke"), maar helaas . . .  Het bericht dat Tivoli daadwerkelijk per 1-4-2017 was verkocht, sloeg in als een bom en vooral de toevoeging dat het over zou gaan in handen van 'een dansschool' en dat er per 1 april geen plaats meer was voor anderen, veegde de bodem onder de dammersvoeten vandaan! Moesten we echt Tivoli gaan verlaten?!?!? Het was niet te bevatten en is dat eigenlijk nog steeds niet!! 

De laatste keer . . . 

Donderdagavond 30 maart was dan ook de laatste clubavond van Damclub Huizum in Zalen Tivoli; het werd een avond van uitersten! Aan de éne kant was het gezellig; Van der Wal zorgde voor een overvloed aan hapjesen drankjes en na afloop kregen we te horen dat er 'geen kosten' waren(!!), en er werden natuurlijk veel verhalen 'uit de oude doos' opgedist. Maar het was toch ook een avond van 'de laatste keer'; de laatste partij in Zalen Tivoli, de laatste keer de altijd gezellige nazit en dat we na afloop (van weer een gezellige donderdagavond) Tivoli voor de laatste keer gingen verlaten . . .!  Het was dus vooral ook een avond van 'even slikken'; zeker toen ook de kast met al het dam-materiaal werd leeggehaald, alsook de vitrine waarin alle bekers en medailles van onze roemruchte damclub vele decennialang waren tentoongesteld . . .(slik)! 
Mijmerend tijdens mijn laatste autorit (vanaf Tivoli) naar huis moest ik denken aan de vele dam-grootheden die de drempel van Zalen Tivoli hebben overgeschreden, zoals  natuurlijk 'kind van Huizum'  Harm Wiersma, die maar liefst zesmaal de hoogste mondiale eer opstreek! Maar ook wereldkampioenen als Deslauriers, Koeperman, Andreiko, Sijbrands, Gantvarg, Jannes van der Wal (geen familie van de eigenaar), Boomstra (van anderen weet ik het niet zeker) waren ooit voor kortere of langere tijd in Tivoli. Ach, het waren weemoedige gedachten tijdens die laatste rit . . .!

Hoe nu verder . . . 

Dorpshuis Ien en Mien
Damclub Huizum kon het seizoen (resterende acht weken) afmaken in het nabij gelegen wijkgebouw Husma Herne, maar helaas was daar geen apart gedeelte waar we de altijd noodzakelijke nazit konden houden. Toch een gemis voor wat van oudsher een (dam)dorpsclub was; na een dag werken evenontspanning zoeken (een mens heeft soms niet meer nodig). De voorzitter en penningmeester zijn dan ook naarstig op zoek gegaan naar een nieuw onderkomen voor onze damclub en die werd gevonden in het naburige Goutum (zeg maar Huizum-zuid). In het dorpje ten zuiden van Leeuwarden, dat in Friesland bekend is vanwege het crematorium (daarom ook wel 'stook-city' genaamd), kan damclub Huizum met ingang van het seizoen (2017/2018) terecht in dorpshuis 'Ien en Mien'. 
Het is een prachtige locatie; we werden er met veel enthousiasme ontvangen én we kunnen 'de donderdag' als vaste clubavond aanhouden. Op donderdag 7 september a.s. is er de ledenvergadering en een week later barst 'de onderlinge' weer los. 

Tivoli is van oorsprong een Latijns woord en staat voor 'plezierige omgeving'voetbaltrainer Rinus Michels zei het na afloop van het zo succesvol verlopen EK van 1988 zo prachtig:
 "We zullen het nooit, nooit, nooit vergeten . . .!! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten